Living big in a tiny house

Tiny houses zijn gewild! Klein maar fijn, betaalbaar en vaak gelegen op een mooie locatie. Het is alleen niet makkelijk om een locatie te vinden.

Een stuk grond in het buitengebied is doorgaans betaalbaar, maar heeft meestal een agrarische bestemming waar geen woningen zijn toegestaan. Dat betekent dat in dat geval dan eerst de bestemming van het perceel gewijzigd moet worden naar een woonbestemming. Zo’n procedure duurt vaak lang en is kostbaar. Ook kan het zo zijn dat herbestemmen niet mogelijk is, omdat bepaalde doorzichten behouden moeten blijven of in verband met andere gemeentelijke en provinciale regels.

Er zijn locaties in het stedelijk gebied die qua bestemming geschikter zijn. Die locaties zijn een stuk duurder en vaak geeft de gemeente op die plekken de voorkeur aan grootschaligere woningbouwplannen.

Waar dan wel? Een locatie aan de rand van een stad of dorp lijkt het meest geschikt te zijn. Uiteraard is dat wel afhankelijk van de regelgeving die daar geldt.

Ook is een gemeente vaak eerder bereid om locaties die in ontwikkeling zijn ter beschikking te stellen voor tiny houses. Dat betekent wel dat er in zo’n geval een tijdelijke omgevingsvergunning zal worden verleend en de tiny houses er dus niet permanent kunnen blijven staan.

Verder is het aan te raden om samen te werken met andere geïnteresseerden. De gemeente is vaak eerder bereid medewerking te verlenen als er een aantal tiny houses bij elkaar worden geplaatst.

Ondanks dat het concept van een tiny house nog vrij nieuw is in Nederland, komt er wel steeds meer regelgeving op dit gebied.

Plannen om tiny houses te realiseren? Neem contact met mij op!

 

29 oktober 2021

Algemene voorwaarden

Kantoorklachtenregeling

Privacy Statement