Beleggen in landbouwgrond vaak te mooi om waar te zijn

Beleggen in landbouwgrond is vaak te mooi om waar te zijn. Steeds vaker hoor je dat grondhandelaren massaal agrarische grond inkopen en aan potentiële kopers beloven dat er op die grond in de toekomst woningen gebouwd kunnen worden. Zij geven dan aan dat de agrarische gronden een bouwbestemming zullen krijgen en dat de waarde van de bouwgrond daardoor enorm stijgt, zogenaamde ‘warme grond’. De term ‘warme grond’ doet vermoeden dat het gaat om een aantrekkelijke belegging, maar niets is minder waar.

Een grote gok
Grondhandelaren ‘knippen’ landbouwgrond op en verkopen het door voor een veel hoger bedrag. Zo wordt een perceel van circa vijf hectare opgedeeld in ruim 100 kadastrale percelen en vervolgens met winst verkocht. De grondhandelaren kochten de afgelopen jaren een enkele vierkante meter landbouwgrond voor ongeveer 4,50 euro. Vervolgens vragen de grondhandelaren gemiddeld 55 euro per vierkante meter. Dit levert een hoop winst op voor de grondhandelaren.

De grondhandelaren geven de beleggers aan dat de bestemmingswijziging ervoor zorgt dat de grond veel meer waard wordt, maar in werkelijkheid blijft een bestemmingswijziging vaak uit. De grond ligt vaak in een ‘krimpregio’. Dat is een gebied waar de bevolkingsdaling sterk is, en waar er dus ook helemaal geen behoefte is aan woningbouw. Beleggers nemen dus een enorme gok als zij zonder onderzoek de grond kopen en de woorden van de grondhandelaar geloven. Het is dus vaak onzeker of die bestemmingswijziging er ooit komt, en als die komt, wanneer.

Onderzoek is cruciaal
Met de handel in ‘warme grond’ gaat het eigenlijk enkel om het verkopen en kopen van een stuk grond, wat in principe legaal is. Problematisch is echter dat deze landbouwgrond vaak geen potentie heeft. Veel beleggers voelen zich daardoor misleid, omdat aan hen is beloofd dat er woningen gebouwd kunnen worden.

Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken of de bestemming van de aangeboden landbouwgrond gewijzigd kan worden en of het dus reëel is dat er woningen gebouwd kunnen worden. Controleer dus goed het bestemmingsplan, gemeentelijke beleidsdocumenten en overige wet- en regelgeving. Pas dan weet u of de grond echt zo ‘warm’ is als de grondhandelaar doet vermoeden!

Wilt u weten of een locatie geschikt is voor woningbouw of heeft u andere vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

 

Geschreven door Amy van Eijk

4 mei 2023

Algemene voorwaarden

Kantoorklachtenregeling

Privacy Statement