Wijzigingen in het Besluit bouwwerken leefomgeving
Sinds 1 januari 2025 is het ‘Verzamelbesluit Besluit bouwwerken leefomgeving 2024’ van kracht, waardoor er anders wordt omgegaan met bouwtechnische voorschriften. Dit verzamelbesluit verandert het een en ander als het gaat om bouwtechnisch vergunningvrij bouwen en de handhaving van bouwtechnische voorschriften. In dit artikel worden de belangrijkste veranderingen besproken.
Handhaving
Het verzamelbesluit voegt artikel 2.7a toe aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Het artikel bevat een voorrangsregel voor de omgevingsvergunning voor de bouwactiviteit: de omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit en de daarin opgenomen voorschriften hebben voorrang boven de in hoofdstuk 4 of 5 gestelde regels van het Bbl. Deze zien op regelgeving over nieuwbouw, verbouw, verplaatsing van een bouwwerk en wijziging van een gebruiksfunctie. Als er dus wordt gebouwd met een omgevingsvergunning die toestaat dat wordt gebouwd in afwijking van een in hoofdstuk 4 of 5 van het Bbl gestelde regel, dan hebben de vergunningvoorschriften voorrang. De gemeente kan dan dus niet de nieuwbouw- of verbouwvoorschriften handhaven vanwege de rechtszekerheid.
Dit is niet nieuw. Er werd ervan uitgegaan dat de voorrangsregel al uit het stelsel van de wet zelf zou volgen. Nu dat niet het geval is, voorziet artikel 2.7a dus in een verduidelijking.
Bouwtechnisch vergunningvrij bouwen
Zoals we eerder hebben beschreven biedt de Omgevingswet mogelijkheden om zonder omgevingsvergunning te bouwen.[1] Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen een technisch deel (technische bouwactiviteit) en een ruimtelijk deel (omgevingsplanactiviteit).
Een korte opfrisser. Voor het technische deel staan de vergunningplichtige gevallen opgesomd in artikel 2.25 en 2.26 van het Bbl. In sommige gevallen geldt een uitzondering op deze aangewezen vergunningplicht als het bouwwerk is vermeld in artikel 2.27 Bbl.
Het verzamelbesluit verduidelijkt een aantal bepalingen uit die artikelen:
- In artikel 2.25 Bbl is nu ook vastgelegd dat een brug die lager is dan 5 meter in beginsel ook bouwtechnisch vergunningplichtig is;
- Artikel 2.26 lid 1 onder c Bbl haalt een onbedoelde versoepeling weg en benadrukt de vergunningplicht bij een bouwactiviteit die ziet op het plaatsen van een nieuwe brandscheiding of het maken van een doorgang in een dragende binnenmuur. Dit geldt dus ook bij bouwwerken lager dan 5 meter;
- Als bij een verbouwing isolatie wordt aangebracht in de spouw terwijl het buitengevelblad blijft, is de verbouwing bouwtechnisch vergunningvrij. Dit is geregeld in artikel 2.27 lid 1 onder b Bbl;
- In lid 2 van dat artikel 2.27 Bbl is verduidelijkt dat zonnepanelen bouwtechnisch vergunningvrij zijn. Ook is vastgelegd dat bouwwerken voor een nutsvoorziening die niet hoger zijn dan 5 meter bouwtechnisch vergunningvrij zijn.
Dat is anders als een bouwactiviteit, zoals die brug, valt onder ‘gevolgklasse 1’ als bedoeld in artikel 2.17 Bbl. In dat geval volstaat de enkele gereedmelding van het bouwen en is er dus geen omgevingsvergunning voor de technische bouwactiviteit nodig.
Vergunningvrij bouwen geldt nadrukkelijk niet voor een activiteit die wordt verricht in, aan, op of bij een bouwwerk dat is gebouwd, in stand wordt gehouden of wordt gebruikt zonder de daarvoor vereiste omgevingsvergunning (art. 2.22 lid 1 Bbl). Hieraan wordt met het verzamelbesluit toegevoegd dat óók voor bouwwerken waarvoor niet de vereiste gereedmelding is gedaan, géén vergunningvrije bouwactiviteiten mogen worden verricht.
Vergeet de vergunning voor een omgevingsplanactiviteit voor een bouwwerk niet
Als een bouwactiviteit op grond van de hiervoor genoemde artikelen bouwtechnisch vergunningvrij is, dan moet nog wel worden gekeken of er een vergunning vereist is voor een omgevingsplanactiviteit. Zie hiervoor ons eerdere artikel.[1]
Conclusie
Het verzamelbesluit verduidelijkt het een en ander als het gaat om het technisch vergunningvrij bouwen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Wij denken graag met u mee!
Geschreven door Amy van Eijk
5 maart 2025
1] Zie het eerder gepubliceerde artikel ‘Vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet’ van 18 april 2024 voor het volledige kader met toelichting over vergunningvrij bouwen.